Samen met Pieter en Nick mijn medestudenten uit mijn richting professionele bachelor bouw trokken we op onze eerste werkdag om 6:15 uur naar Rotterdam voor een introductie over de IT wereld van Heijmans. Na de technische informatie over de online software en communicatie waarbinnen Heijmans werkt trokken we naar de werf in Den Haag. Daar kregen we een rondleiding op het project “HAGA”. In de werfkeet kregen we een bakje koffie en maakte we kennis met onze collega’s van de uitvoering en voorbereiding.

Ik kreeg als stagebegeleider Adri van den Heuvel toegewezen, die gaf me als eerste opdracht samen met Pieter om een structuur uit te werken voor de plannen van het gebouw. Er zijn namelijk meer dan honderden plannen van het project.

Op de tweede dag mocht ik een wekelijkse vergadering bijwonen van de werfleiders. Hierin werden alle problemen of moeizaamheden van de voorbije week op tafel gegooid.

De derde dag mochten we de vergadering over de tunnel bekisting van blok G bijwonen. Hierin werden alle facetten van de uitvoeringswijze, planning, veiligheid en bestellingen op tafel gegooid. Onderverdelingen werden gemaakt wie voor wat verantwoordelijk is. Verder in deze dag had ik tot doel de tunnelbekisting volledig te bestuderen van de faseringen, de uitvoering constructies, de details, wapening, sanitaire installaties, stempelingen, sparingen en trekwapening te bestuderen van het eerste niveau. Dit om een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de voorbereiding en uitvoering die binnen twee weken begint.

Na het einde van de werkdag ging ik samen met enkele collega’s 9 km gaan lopen tot naar de duinen van het strand.

De vierde dag nam ik de de veiligheidsvoorzieningen van de werf door, postinterventiedossier. Nadien was er een meeting gepland over de werking van de tunnelfaseringen, dit samen met de tekenaar Karim. Hierbij kreeg ik direct de opdracht om de materialen van prefab wanden, trappen, instortvoorzieningen te berekenen zodat we dit kunnen bestellen. Nadien hebben we samen met de tunnelploeg van de arbeiders overlopen van de faseringen en planning van de werken van blok G. Welke materialen ze willen hebben zodat dit allemaal aanwezig is tegen volgende week. In de namiddag volgde een wekelijks vergadering van alle werfvoorbereiders samen, waarin de problemen of bepaalde situaties van de voorbije week worden besproken onder elkaar.

Op de laatste dag van de week berekende ik alle instortvoorzieningen die nodig waren voor het eerste verdiep van de tunnelbekisting van blok G en de nodige kubieke meters beton die we moeten bestellen. Nadien kreeg ik de taak van Remco om samen met Pieter ingedoopt te worden als chef-kok van de airfriday. Op de vrijdag wordt namelijk bakjes friet klaargemaakt in een luchtverwarmende ketel. Pieter en ik zorgden dus voor het middageten van de het personeel van de hele werfkeet. We konden de eerste week dus zeer geslaagd afsluiten!

Na een geslaagde week hoort er ook een geslaagd weekend. Zelf op verplaatsing in Nederland kan ik vrijdagavond rekenen op mijn beste vriend Ignace om een feestje in te zetten in de chalet waar het feestje duurde tot in de vroege uurtjes.

Zaterdag gingen we naar de prachtige pier in Scheveningen, wat ik van vele vanuit de werfkeet als tip had gekregen om is te doen. ‘S avonds ontdekte ik samen met Nick het nachtleven op de grote markt in Den Haag.

 

 

0