Zoals je in maand april kon lezen, zijn ze begonnen met de nuts rondom de bouw. Dit zorgde voor minder ruimte op de bouwplaats om te gaan stockeren. Er is op voorhand tussen het voorbereidingsteam van Heijmans en de fabrikant van Ytong afgesproken dat er volle vrachten worden geleverd. Dit wil zeggen dat als wij een verdiep Ytong laten afkomen, er ook Ytong wordt geleverd voor een volgend verdiep erbij. Bij de laatste keer gaf dit zeer grote problemen van plaats tekort. Dit wil zeggen dat er ongeveer 85 pallets Ytong worden geleverd. Zeer moeilijk om hier rondom de werf een plaats voor te vinden. Dit komt ook ondermeer doordat de vrachten verkeerd zijn ingedeeld. De vrachten worden namelijk ingedeeld volgens kavel nummer, maar bij ons wordt er gekeken naar de bouwstroom. Gevolg hierdoor is dat ik 2 vrachten moet afroepen om het volledige verdiep op de bouwplaats te hebben.

Daardoor hebben we samengezeten met de fabrikant van Ytong om dit te veranderen naar aangepaste vrachten. Dit zal meerkosten met zich meebrengen per vracht waar we mee akkoord gaan. Het probleem is wel dat hij het volledige schema moet aanpassen en dit kost tijd. Hij laat nog iets weten of dit op korte termijn mogelijk is, maar de kans is groot van niet.

In deze maand is er blok G goed vooruitgegaan. De derde verdieping van het breedplaatgedeelte is geplaatst samen met de prefab balkons, prefab kolommen en gevelelementen. Rondom blok G zijn ook de galerijplaten geplaatst. Deze worden onmiddellijk afgedekt met vilt en multiplex plaat zodanig dat er geen schade aan het zichtbeton wordt gedaan tijdens de werken.

Bijzonder hier aan de verdiepingsvloeren is dat het prefab houtskeletbouw met de ramen in al worden geplaatst voordat de breedplaten worden gelegd. Het is hier voor de uitvoerders zelf de eerste keer dat ze het proberen. Dit zorgt er terug voor dat men sneller kan werken.

De galerijplaten worden rondom blok G geplaatst, men had vooraf uitgewerkt dat men de galerijplaten zouden plaatsen via een ladder. Nu men in praktijk bezig is, lukt dit voor de tweede verdieping vanop het binnenterrein, maar niet voor de derde en vierde verdieping. Hierdoor zal men toch een steiger moeten plaatsen langs de binnenzijde van de galerijplaten. Doordat het op voorhand niet was voorzien en er op het binnendek enkel holle gewelfsels zijn gelegd met een stortlaag erboven op, kan er geen normale steiger worden geplaatst. Dit is namelijk veel te zwaar voor de holle te laten dragen. Men gaat in de plaats hiervan een kleine renovatiesteiger gebruiken.

Bij blok F zijn we ondertussen ook al begonnen aan de 5de verdieping. Hierbij is ook al de eerste steiger geplaatst en lift om de 5de verdieping te kunnen bereiken. Men is namelijk verplicht vanaf 20 meter hoogte een lift te voorzien voor de werknemers.

Bij blok G was er door een fout van de voorbereiding niet genoeg wapening geplaatst rondom rond de Normteq bakken. Gelukkig is dit nog op tijd opgemerkt door de voorbereiding, waardoor het maar met de eerste 3 balkons zijn. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit toch voldoet gaat men bij die balkons waar er te weinig wapening is, het beton eruit schieten rondom rond de bakken tot men aan de wapening is. Daar de bijleg wapening plaatsen en opnieuw toestorten.

Samen met Pieter, Nick en enkele uitvoerders + voorbereiders gingen we naar het hoofdkantoor van Heijmans woningbouw. Ze hielden een drink voor hun kantoor dat ze gerenoveerd hadden. Heijmans woningbouw is namelijk vroeger begonnen in een boerderijtje waar ze ook hun materieel stockeerde.

Om te voldoen aan de testen  van lucht en waterdichting  op de ramen, werd er 1 wand volledig afgewerkt zoals alle andere wanden zullen uitgevoerd worden. Aan de randen werden luchtdichtingspasta geplaatst. Bij de test werd er langs de buitenzijde eerst 15 minuten regen nagebootst. Binnenin kijken we of er geen lekkage is van water, als dit geslaagd is bekeken we de winddichting. Dit door een onderdruk te meten voor de komende 5 minuten van 50 Pa, volgende 5 minuten met 100Pa en zo oplopend tot 600 Pa.

Het einde van de ruwbouw bij blok G is in zicht. Het tunnelgedeelte is al een tijdje gedaan, de wanden en breedplaatgedeelte is nog maar 1 verdieping dat geplaatst moet worden en we zijn vollop bezig aan het gevel gedeelte van de prefab delen. Nu is men net begonnen aan het isoleren van de gevel en de gevelstenen die worden gemetst.

Lowic en Jean baptist 2 medestudenten die ook stage lopen in Den Haag hadden we uitgenodigd om iets bij ons te komen drinken. Samen gingen we al naar het eerste klas voetbal kijken van Den Haag. Het was de allerlaatste competitie match die werd gespeeld. Onze Haagse collega’s hadden ons al gezegd dat er zeer veel sfeer is bij supporters. Dit merkten we zeer goed! Uiteindelijk werd de stand 7-2. Ambiance was er zeker, tot lange tijd na de match zongen en dansten we mee!

 

0