In de maand februari kon je in mijn blog mijn dagelijkse activiteiten volgen. Om mijn blog wat leuker en aantrekkelijker te maken beschrijf ik maandelijks wat de hoofdactiviteiten waren en wat voor mij interessant bleek ga ik wat dieper op in.

De afgelopen maand zijn we elke dag druk bezig geweest aan de tunnelbouw. Hierbij is het de bedoeling dat elke dag 1 tunnel of 2 tunnels worden volgestort.

Een tunnelbekisting is een stalen constructie waarbij het de bedoeling is dat in één stort zowel de wanden als de vloer in één keer word gestort. Dit heeft als voordeel dat het rendement veel groter is en de cyclus veel sneller op elkaar kan volgen.

Om de cyclus goed te laten verlopen is het belangrijk over een goed betonmengsel te beschikken. We werken hier met 3 soorten koudegietbeton voor onze tunnels. 1 mengsel moet een minimale druksterkte hebben van 14 N/mm2 na 8 uur. Dit is nodig indien er nog beton gestort zou worden na 4 uur. Het tweede mengsel moet een druksterkte hebben van terug 14 N/mm2 maar na 15 uur en het laatste mengsel moet een druksterkte kunnen hebben van terug 14 N/mm2 maar na 54 uur dat gebruikt wordt op een vrijdag namiddag.

Normaal wordt er gebruik gemaakt van gaskachels onder de tunnels. Aangezien er hier te weinig plaats zou zijn voor kachels te plaatsen moet men gebruik maken van koudegietbeton. Ook doordat men net naast het ziekenhuis zich bevindt, mag er geen gebruik gemaakt worden van gaskachels.

Vooraleer men de tunnel kan plaatsen moet er eerst kimmen geplaatst worden. Deze kimmen zijn de eerste 20 cm van de wanden en worden in een aparte stalen bekisting op voorhand gegoten. De kimmen zorgen ervoor dat de stalen wanden van de tunnel direct op zijn plaatst staat. De wanden van de tunnel worden namelijk direct tegen het kimmen aan gezet.

Op woensdag 20 maart was het nationale veiligheidsdag hier in Nederland. Voor Heijmans is veiligheid zeer belangrijk! Ton Hillen de grote Ceo van Heijmans kwam speciaal op bezoek op onze werf om op deze dag samen met de arbeiders de toolbox te volgen. Pieter en ik kregen de opdracht om op voorhand de toolbox volledig voor te bereiden. We maakte gebruik van Kahoot om de toolbox wat interactief te maken. Er werden 3 veiligheidsvragen gesteld waarbij de arbeiders konden stemmen of ze akkoord waren of niet. We hadden 2 toolboxen voorbereid, één voor de Hollanders en één voor de niet Hollanders. Na de toolbox had de ceo Ton Hillen gezegd dat de toolbox zeer goed was. Het was dus een geslaagde toolbox voor ons!

De bouwbranche introduceert de Generieke Poort instructie (GPI). Enkele bouwondernemingen doen hieraan mee waaronder ook Heijmans. Door de Generieke Poort Instructie is er nu één uniforme poortinstructie waarvoor bouwplaatsmedewerkers zich jaarlijks dienen te certificeren. De GPI geld op alle bouwplaatsen bij de bedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code ‘Veiligheid op de Bouw’. Deze GPI heb ik hier in Nederland behaalt om de bouwplaats te mogen betreden op het ‘Haga’ project.

Afbeeldingsresultaat voor gpi

Buiten het werk verbleven Pieter en ik in een chalet in kijkduinen van Roompot. De eerste 3 weken verbleven we in een chalet van 6 personen, van de 4de tot de 9de week verbleven we in een chalet voor 4 personen.

We wouden graag daar hebben verbleven tot het einde van de stage, maar aangezien de vakantieperiodes eraan kwam werden de prijzen voor de maanden april, mei en juni enorm duur en niet te betalen. Men sprak van 2100 euro per maand te betalen. Dit gingen we uiteraard niet doen en gingen we opzoek naar een appartement hier in Den Haag. Dit hebben we onderschat! Dat het zo een moeilijke zoektocht ging worden voor iets te vinden in Den Haag. Den Haag heeft namelijk woningen tekort en de markt voor iets te vinden is zeer beperkt.

Na weken zoeken en niets te vinden begon Pieter zich toch zorgen te maken over ons verblijf. Gelukkig hadden we toch iets gevonden 2 dagen voor we uit onze chalet moesten. Het is een appartement dichter tegen het centrum van Den Haag en op 15 minuten rijden van ons werk.

Heijmans woningbouw is niet enkel in Den Haag bezig, maar heeft verschillende mooie projecten verspreid over Nederland. We werden samen met de uitvoerders uitgenodigd om het project Feniks in Rotterdam te gaan bekijken. Net na de middag stopte we om door te rijden naar Rotterdam. Bij aankomst kregen we een presentatie van het project, met nadien de rondleiding van het project. Na de rondleiding gingen we met alle uitvoerders iets gaan eten in restaurant New York in het centrum van Rotterdam.

0