Uit mijn disc test kwam dat ik heldere gedachten en een natuurlijke behoefte aan objectiviteit en analyse heb. Hierin kan ik mezelf wel in terug vinden. Vorige week kwam ik hiervan nog een goed voorbeeld van tegen in mijn basketploeg. Onze coach is op zoek naar een nieuwe grote speler voor in de ploeg, waarvan hij iemand voorstelde aan ons. Deze persoon vindt zelf geen ploeg om in te basketten en zou dan ook zeer graag bij ons komen spelen. Ik kende de speler al van vroeger zelf tegen te spelen en heb dan ook duidelijk en rechtuit mijn mening gegeven aan de coach om hem niet bij onze ploeg te plaatsen voor zijn mentaliteit die zeer slecht is. Ik vertelde er ook bij dat hij zeker een meerwaarde kan zijn voor onze ploeg en dat hij een zeer goeie speler is. Toch gaf ik hem duidelijk allerlei redenen om het niet te doen ondanks die speler staat te popelen om bij ons te komen. Niemand van onze ploeg durfde het allemaal te zeggen, maar velen hadden dezelfde mening als mij.

Als tweede analyse stond er dat ik waarschijnlijk bijzonder goed in het oplossen van lastige vaktechnische problemen ben. Hier kan ik mezelf ook weer in terug vinden. Ik vind het zelf enorm leuk om op moeilijke situaties te brainstormen om bepaalde oplossingen te vinden. Dit kon ik van kleins af aan al hebben bij mijn vak van wiskunde bijvoorbeeld. Hierbij wou ik telkens alle moeilijke oefeningen die we in de klas hadden gezien niet alleen is opnieuw maken, maar wou ik deze perfect weten tot in detail hoe ze hieraan kwamen. Meestal ging ik bij mijn vader of oudere broer nog is terecht om hun te laten controleren op fouten of om me te helpen zodat ik de juiste oplossing zeker zou weten. Ook in de bouw kan ik deze kenmerk zeer goed bij me terugvinden. Ondermeer bij het creëren van bouwdetails vind ik het ongelofelijk tof om op constructies te zoeken die aan de huidige term moeten voldoen van epb-eisen en die niet zomaar op internet of in boeken beschreven of getekend staan. Als ik een goeie manier gevonden heb om het op een bepaalde manier uit te voeren, geeft me dit zeer veel voldoening.

Als derde stond er dat ik een sterk innerlijke motivatie heb om persoonlijke doelen te bereiken. Deze kenmerk past zeer goed bij me. Hierin kunnen veel mensen mij herkennen vooral in de sportwereld. Een goed voorbeeld is dat ik van kleins af aan bij het basketten telkens een goeie basketspeler wou worden. Ik nam dan ook een beslissing op mijn 13 jaar om van BC Lede naar okapi te gaan. Ik was bereid om keihard te werken op training en merkte al snel dat dit niet voldoende was om bij de betere van de ploeg te horen. Ik trainde dan ook extra hard buiten de trainingen op vlak van conditie, spieren, voetenwerk, shottrainingen… Het keihard werken door de trainingen loonde en voelde dat ik een betere speler werd. Het volgende jaar werd ik door de coach uitgekozen om kapitein van de ploeg te worden.

Als laatste kenmerk in de disc test stond er dat ik wellicht ‘de expert’ wil zijn in mijn vakgebied. Ook een kenmerk waar ik me volledig kan in vinden. Zeker op vlak van de bouw wil ik zeer graag mijn vakgebied kennen als de beste. Zo was ik in mijn derde secundair bijvoorbeeld al alles van epb-aanvaardbare bouwknopen weten ondanks we nog maar juist een isolerende steen hadden gezien in de les. Ik zocht dan ook op internet alles op en begon op mezelf te studeren hoe het in elkaar zat. Onze leerkracht op dat moment was zeer goed in tekenen maar wist niets af van de principes van de epb- aanvaardbare bouwknopen. Hierdoor kon ik ook niet bij hem terecht indien ik er iets niet van verstond, gelukkig kon ik veel aan mijn vader vragen die me hier enorm bij hielp. Toch was er een bepaalde term die we niet verstonden, daarom belde ik het WTCB met de vraag of ze die bepaalde term wouden uitleggen. Het WTCB heeft echt oor naar je vraag en legde me dan ook zeer goed uit over wat het precies ging. In mijn vierde jaar gaf ik dan ook een tussen-gip over ondermeer epb-aanvaardbare bouwknopen en ook over luchtdichte constructies maken dat toen begon op te komen.

Een ander voorbeeld in mijn zesde secundair was dat ik een zeer goed eindwerk wou presenteren. Daarom zorgde ik ervoor dat mijn tekeningen stuk voor stuk goed in detail waren uitgewerkt. Om een perfecte situatie te hebben voor mijn gebouw dat ik getekend had, liet ik het is nakijken bij architecten, een ingenieur, aannemer en een tekenaar. Hierdoor kon iedereen me bepaalde opmerkingen geven waarop ik moest letten tijdens de bouw of wat nog een belangrijk aspect was om bij te zetten op mijn plannen. We moesten een deel in houtskeletbouw uitwerken in mijn eindwerk, waarvoor ik koos om een zeer recent bouwmateriaal toe te passen in het gedeelte houtskeletbouw. Ik koos namelijk om kalkhennep wanden te gaan gebruiken. Hiervoor ging ik op bezoek bij een firma die kalkhennep wanden realiseerde. Ik mocht daar in hun atelie de productie volgen van hun wanden. Nadien kon ik daar met de baas van de firma uitleg krijgen over hoe de hennep ‘chemisch’ werkt in een woning. Toch was dit voor me onvoldoende en ging ik nog is een extra opleiding volgen over het bouwprincipe van kalkhennep wanden. Hierdoor wist ik dan ook zeer goed in detail over wat dit klein deeltje van mijn eindwerk ging indien de jury mij er nog extra vragen zouden over stellen.

0