De overgang van blok G naar blok F verliep volop tijdens de maand april in de praktijk. De tunnelbouw bij blok G zit er volledig op. Er wordt een week lang niet getunneld zodat de tunnel opnieuw kan geprogrammeerd worden voor blok F. Er worden dan opnieuw gaten geboord in de stalen bekisting waar later elektrische leidingen door zullen komen. Gaten die erin waren gemaakt voor bij blok G te gebruiken worden opnieuw toe gelast. Doordat er te weinig plaats is rond het gebouw, worden de tunnels op het dak bij blok G geplaatst om ze te kunnen omvormen.

Op onze werf wordt gebruik gemaakt van BIM 360 field. Dit is een programma van Autodesk waarbinnen we alle keuringen kunnen lopen op de werf.

Afbeeldingsresultaat voor Bim 360 field

Doordat Adri niet goed met nieuwe programma’s kan werken en het op een Ipad is, wou hij dat ik het leerde om hem nadien aan te kunnen leren. Ik leerde het van een student die hier op onze werf zijn eindwerk maakt van het programma BIM 360 Field. Hij installeerde het volledig programma voor het ‘Haga’ project.

Mijn taak hield in om keuringen te lopen van de prefab elementen die binnenkwamen. Hierin keur ik of de elementen voldoen aan de eisen die Heijmans stelt. Indien er beschadigingen aan het prefab element is of de kwaliteit niet voldoet zet ik dit in het programma waardoor zowel iedereen van de uitvoerders dit kunnen zien, maar ook Lammers beton wordt rechtstreeks op de hoogte gesteld die de prefab elementen leveren.

De onderaannemers gebruiken dit ook om hun installaties te keuren. Dit heeft als voordeel dat:

  • Geen tekenwerk meer afdrukken en meenemen (staat op de tablet)
  • Geen papieren keuringslijst meer afdrukken
  • Kan gemakkelijk de lijst overlopen en aanduidingen maken
  • Er moet niet meer apart foto’s genomen worden met een ander apparaat
  • De aparte foto’s moeten niet meer achteraan de keuringslijst aan geniet worden
  • Alles staat in de Cloud opgeslagen.

Op vrijdag 5 april kwamen de studenten van het tweede jaar langs op bezoek bij onze werf in Den Haag. Ik keek ernaar uit om mijn medestudenten van het tweede jaar een rondleiding te geven en hun te kunnen tonen wat we hier doen en leren.

Samen met Nick en Pieter bereiden we de presentatie voor die we zouden geven. We spraken na het werk enkele keren af om samen te komen voor de presentatie goed te maken en in te oefenen. Na het werk gingen we met ons drie gaan winkelen en maakte we eten, dan hadden we terug volle energie om aan de presentatie te werken.

 

Buiten de rondleiding aan het tweede jaar van onze richting, kwamen mijn nonkel en vader eens kijken voor een rondleiding op het werk. We koppelde hier een leuk weekendje aan vast. Zondag  gingen we samen naar Scheveningen, waarna we ’s avonds afsloten bij mij in het nieuwe appartement voor een lekkere gourmet. De dag nadien konden zij nog genieten van een leuke fietstocht op de goede fietspaden die hier in Nederland liggen, waarna ze aansluitend bij mij op de werf kwamen voor een rondleiding. Zeer leuk dat ik het werk kon tonen aan mijn vader die al meer dan 20 jaar in het aannemers vak staat en hier op dit werk onder de indruk was.

Rondom ons gebouw werden in deze maand de nutsleidingen aan gelegd. Dit gaf voor ons een extra moeilijkheid erbij. We hadden namelijk al zeer weinig stokeer plaats om iets te kunnen zetten. Het was dus zeer belangrijk als ik iets afriep van prefab dat het bijna onmiddellijk kan geplaatst worden.

De werken beginnen vlot te gaan. Deze maand zijn de laatste twee torenkranen geplaatst op de werf. In totaal staan er nu 6 torenkranen die gebruikt worden voor de 7 blokken die worden gezet.

 

0